Luke bb, Visoko
info@instruktorica.ba
+387 61/826-933

Kako se pripremiti?


Nije rijedak slučaj da vozači nepravilno sjede u vozilima, što prouzrokuje nedostatak kontrole i udobnosti u vožnji. Pravilan položaj vozača, zapravo može spriječiti saobraćajnu nesreću ili povećati sigurnost ako do nje dođe, te svakako poboljšati udobnost. Za pravilan položaj tijela prilikom vožnje pomoći će sljedećih nekoliko savjeta:1 Nosite odgovarajuću odjeću


Voziti trebamo sa odjećom koja nas ne ograničava. Zimi, jakne mogu da nas ometaju u upravljanju volanom, ali stvaraju i probleme sa sigurnosim pojasom. Odaberite laganu i ugodnu odjeću.
 • Obuća je obavezna. Obuća treba da bude lagana i treba da dobro pristaje na pedale. Obuća sa tankim džonom je idealna.
 • Vozačima se također savjetuje da nose pantalone preko koljena.


2 Zauzmite dobru poziciju u sjedištu


Potrudite se da sjedite pravo i da su vaša leđa potpuno stisnuta uz sjedište. Ovo će vam pomoći da izbjegnete bol u leđima kao i određene povrede pri nezgodi.
3 Prilagodite udaljenost sjedišta


Sjedište uvijek treba biti postavljeno u odnosu na komande. Pritisnite kočnicu do kraja vašom desnom nogom i potpuno pritisnite kvačilo. Udaljenost treba biti tako prilagođena da kada ovako pritisnete kočnicu i kvačilo, vaša koljena budu blago savijena. (Otprilike 120 stepeni).
 • Da provjerite da li je sve u redu, upalite motor i pritisnite kočnicu nekoliko puta da provjerite pritisak.
 • Ako se koljena ispravljaju, predaleko ste. Ako su savijena približno 90 stepeni, onda ste preblizu.
 • Potpuno ispružene noge mogu vam uzrokovati bol u koljenu. Time se smanjuje snaga i osjećaj na komandama, povećava se napor, i dovodi vas u poziciju rizika od povrede u slučaju nesreće.
 • U drugom slučaju kada su koljena previše savijena (tj. Kada vozač sjedi preblizu), to usporava cirkulaciju u našem tijelu, što dovodi do čestih bolova ili upala.
 • Stopala trebamo postaviti tako da su nam pete na podu, a prednjim dijelom stopala vršimo pritisak na komande. Desnom nogom bi trebali vršiti pritisak na kočnicu i gas dok je peta na fiksnoj poziciji na podu.
 • Lijevom nogom trebamo vršiti pritisak na kvačilo, također sa petom na podu.
4 Prilagodite poziciju sjedišta


Sjedište bi trebalo biti paralelno prema volanu koliko je to moguće. Otprilike ugao od 110-95 stepeni je dovoljan za pravilno pozicioniranje.
 • Ne možemo potpuno pravilno prilagoditi sjedište zbog toga jer podizanje sjedišta previše može dovesti do pritiska na pršljenove, ili da se naša glava nalazi previsoko. Međutim, kada sjedište postavimo na odgovarajuću visinu, onda možemo prilagoditi visinu volana, tako da dobijemo najbolju moguću poziciju.
 • Poslije prilagođavanja sjedišta, možemo provjeriti da li je to pravilno na slijedeći način: Postavimo zglob naše ruke na najvišu tačku na volanu. Trebali bi biti u mogućnosti upravljati volanom ne pomjerajući ramena sa sjedišta (tj. Ona trebaju da budu uz naslonjač).
 • Ako ne možemo doći do volana, ili ako se trebamo pomjeriti prema naprijed da to učinimo onda smo predaleko.
 • Ako naš zglob prelazi preko volana, onda smo preblizu.
5 Prilagodite visinu volana


Visina volana bi trebala biti prilagođena tako da je volan paralelan uglu u kojem se nalazi naš naslonjač i tako da pruža pogled na kontrolnu ploču.
6 Prilagodite udaljenost volana


Također i ovdje volan treba ostati paralelan našem naslonjaču koliko je to moguće. Kada uhvatimo volan pravilno, naši laktovi bi trebali biti savijeni pod uglom od 120 stepeni. Udaljenost između nas i volana ne bi trebala prelaziti 45cm dok je idealna udaljenost 30cm.
7 Prilagodite visinu sjedišta


Pravilno pozicionirano sjedište nam treba omogućiti čist pogled ispred kao i dobar pogled na kontrolnu ploču, ali i pravilnu udaljenost od komandi i volana. U većini 730mobila, odgovarajuća visina bi bila ako možemo postaviti pet prstiju(tj. Ruku) između naše glave i krova.
8 Podešavanje naslona za glavu


Postavite naslon za glavu malo iznad očiju i što više blizu glave (2-3cm). Udaljenost naslona više od 7cm povećava rizik od povrede kičme. Ako ne možete prilagoditi naslon za glavu, onda trebate povećati ugao naslonjača.
9 Napravite dodatne prilagodbe po potrebi


 • Lumbalna podrška: Trebali bi imati isti pritisak na čitava leđa dok vozimo. Ovo je posebno bitno za vozače koji imaju probleme sa leđima.
 • Ugao sjedišta: Trebamo biti u potpunom kontaktu sa sjedištem. Ugao ne smije biti prevelik jer to dovodi do pritiska na koljena.
 • Prilagođavanje komandi: Upravljanje komandama treba biti ugodno koliko je to moguće. Upravljanje komandi se vriši stopalima pri čemu peta mora biti na podu.
10 Pozicionirajte vaše ruke ispravno


Obe vaše ruke trebaju biti na volanu, na 9 i 3 poziciji. Ovaj način povećava snagu i mogućnost upravljanja. Vaši dlanovi trebaju biti postavljeni na vanjski dio volana i palac obe ruke treba da bude blago ispružen.
11 Nosite sigurnosni pojas ispravno


Prilagodite pojas tako da je što je moguće čvršći u predijelu struka. Pojas treba da bude zategnut i postavljen što niže u odnosu na karličnu kost.
 • Pojas treba biti prilagođen vašoj visini, tako da traka prelazi preko sredine ramena.
 • Ako pojas prelazi preko vašeg vrata onda je previsok.
 • Ako pojas prelazi preko ruke, tj. Nalazi se ispod sredine ramena, onda je on prenizak.
 • Svi putnici bi trebali biti vezani sigurnosnim pojasom. Mala djeca trebaju biti u odgovarajućim sigurnosnim sjedištima.
 • Nisu sva sjedišta u 730 ista po sigurnosti. Najugroženiji su sjedište vozača i suvozača, dok se za najsigurnije sjedište smatra sredina pozadi.
12 Provjerite vašu preglednost


Sa ovom pozicijom, vaše oči bi trebale biti postavljene ispred centra ili gornje polovine vjetrobranskog stakla.
 • Prilagodite vaša ogledala tako da vam daju pogled prema nazad i na strane.
13 Stvari u 730mobilu držite što niže, na podu


Nemojte ništa staviti oko sjedišta vozača, jer mu to može smetati. Također puno stvari može blokirati pogled vozaču što dovodi do opasnosti od nesreće.
14 Prilagodite unutrašnji retrovizor


Vaš unutrašni retrovizor ne treba biti postavljen tako da vidite zadnje sjedište, jer vam to može odvuči pažnju. Retrovizor treba da koristite samo da biste vidjeli cestu.
15 Klima uređaj


Koristite klima-uređaj da prostor učinite ugodnim te da odstranite prašinu sa vašeg vjetrobranskog stakla. Bolje je da koristite za grijanje u 730mobilu tokom zime nego da nosite mnogo odjeće koja će vas ometati tokom vožnje. Držite jedan prozor malo otvoren za svjež zrak ljeti ili hladniji zimi.
 • Klima je veoma korisnia jer može brzo ohladiti ili zagrijati. Ali ponekad trebate i svjež zrak, zbog toga morate otvoriti vaš prozor.

Izvor: WikiHow