Luke bb, Visoko
info@instruktorica.ba
+387 61/826-933

Blog: POHVALA SUGRAĐANIMA

alt text
POHVALA SUGRAĐANIMA

 

   

POHVALA SUGRAĐANIMA

Razumijete da posao koji radim podrazumijeva svakodnevno višesatno vozikanje ulicama  našeg grada i okoline. Ta okolnost mi daje pravo da iznesem stav i mišljenje o stanju u saobraćaju u našem kraju. Ipak, ne bih da govorim o infrastrukturi, vozilima, poštivanju propisa i slično. Ovaj put ću nekoliko riječi o psihološkoj i sociološkoj dimenziji u saobraćaju, o kulturi, o strpljenju, o pažnji, o komunikaciji, gestikulacijama i tako dalje. Eh, neću ni kritikovati, jer o tome se može pisati svaki dan, a ja svaki sat. Ovaj put ću pohvaliti.

Prije nekoliko dana sam bila sudionik nesvakidašnje situacije na našim cestama. Situacije koja vas hrabri i uči da volite ljude. Nije to neko veliko djelo, o kojem bi pisali svi mediji, kao što je na primjer spašavanje života. Sasvim je to mala stvar, sitnica koju mnogi nisu ni primjetili. Ja jesam. Oduševila me solidarnost, strpljenje i razumijevanje nekoliko naših sugrađana.

Raskrsnica u komšiluku, jedna od onih u kojima ljudi iz iks razloga ne razumiju pravila. Znakovi naravno ne postoje, samo zlatno pravilo desne strane. A mnogo je drugih stvari koje vozače naprosto zbunjuju, oblik, nagibi, širina, raspored, naseljenost, gužva, parkirana vozila  itd.  U raskrsnicu su istovremeno došla četiri vozila, a u samom središtu se našla žena, početnik ili neko sa malo iskustva. Zbunjeno, nespretno, pa onda i panično. Vozilo se gasilo nekoliko puta, sve se pomiješalo. U brzinu ubaciti, nemoguća misija. U njenim mislima vjerovatno očajna situacija, i samo su još trebale sirene, blicanja, povici i mahanje rukama.  Iznenađujuće sve je to izostalo. Gotovo iz svih vozila istovremeno su mirno izašli vozači i ponudili joj pomoć. Pravdala se, nešto neće, ne znam šta mu je.. Jedan od učesnika je sjeo u njeno vozilo i bez problema ga pomjerio iz raskrsnice.  Niko se nije ljutio, i zato javno pohvaljujem svoje sugrađane, nije to spašavanje života, ali sigurna sam da njihova pomoć nikada ne bi izostala. Hvala im još jednom.

 

Podijelite ovu objavu
0 komentara
Objavite svoj komentar


CAPTCHA Image
Reload Image